Alergiile la copii : Principalii alergeni si masuri pentru a evita expunerea la acestia (informatii utile)

Alergiile la copii sunt rezultatul interactiunii dintre factorii genetici si factorii de mediu asupra expresiei bolii. Desi exista o predispozitie genetica, expunerea la alergenii de mediu, iritanti si la infectii determina sensibilizarea pacientului la diferiti alergeni alimentari si aerieni. Cu toate acestea, in prezent, cea mai buna abordare a copilului cu risc ridicat de a dezvolta alergii este instituirea precoce a masurilor de control alimentar si de mediu pentru a scadea sensibilizarea si pentru a recunoaste si trata in mod corespunzator semnele si simptomele evolutive ale bolii alergice.

Principalii alergeni sunt:

1. Alergeni de interior:
- Acarienii din praf
- Parul de animale (caini, pisici)
- Gandacii de bucatarie
- Mucegaiuri

2. Alergeni de exterior
Polen:
- Polenul copacilor (de la inceputul pana la sfarsitul primaverii)
- Polenul de iarba (primavara de la sfarsitul verii pana la inceputul verii)
- Polenul de Ambrozie (vara tarziu)
Mucegai

3. Iritanti
- Fum de tigara
- Fumul de la sobele cu lemne
- Vaporii de la vopsele, lacuri, cleiuri

 

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea alergiilor?

 

Factorul genetic este important in riscul dezvoltarii reactiilor alergice. Cu toate acestea, expunerea la anumiti factori de mediu determina la ce va deveni un pacient sensibilizat si, de asemenea, severitatea reactiei alergice. Pentru a scadea frecventa si severitatea sensibilizarii, se pot identifica pacientii cu risc prin evaluarea istoricului familial. Daca nu exista o ruda apropiata cu alergii, incidenta sau riscul de a dezvolta reactii alergice este de aproximativ 12%, dar daca un parinte sufera de alergii, incidenta creste de la 30% pana la 50%. Daca ambii parinti au alergii, sansele de a avea un copil alergic sunt de 50% pana la 80%. Bebelusii mamelor alergice au mai multe sanse de a dezvolta alergii decat bebelusii tatilor alergici. Masurarea IgE din sangele din cordonul ombilical a fost utilizata pentru a prezice daca un copil are predispozitie pentru boli alergice. Initial, s-a crezut ca aceasta ar avea o mare valoare predictiva, dar studii recente au aratat ca antecedentele familiale sunt mai importante.
Desi tendinta de a dezvolta boli alergice este mostenita, boala se manifesta dupa sensibilizarea la alergenii alimentari si de mediu. Conditiile care scad imunitatea mucoasei si/sau permit absorbtia crescuta a alergenilor cresc probabilitatea de sensibilizare.

 

Care sunt principalii alergeni si ce masuri puteti lua pentru a va proteja de acestia?

 

Acarienii

Acarienii se hranesc cu particule de piele umana moarta si se dezvolta daca umiditatea este mai mare de 50%. Masurile de evitare a acarienilor constau in eliminareasurselor de acarieni si scaderea umiditatii. Dormitoarele sunt cea mai importanta sursa de expunere la alergenii de tip acarieni si sunt primul loc pe care ar trebui sa se concentreze masurile de control. Saltelele si pernele ar trebui sa fie acoperite in huse impermeabile, cu fermoar. Lenjeria de pat trebuie spalata cu apa fierbinte (peste 55oC).
Covoarele, in special cele asezate pe placi de beton, sunt surse abundente de acarieni si ar trebui indepartate daca este posibil. Daca nu pot fi indepartate, acaracidele, cum ar fi benzoatul de benzil (o pulbere fina care este presarata pe covoare), pot reduce numarul de acarieni. 
Deoarece casele bine izolate tind sa fie mai umede, trebuie asigurata o ventilatie adecvata. Daca este dificil sa reduceti umiditatea la mai putin de 50%, poate fi necesar un dezumidificator sau un circulator de aer. Desi purificatoarele de aer pot ajuta la reducerea nivelului alergenilor cu diametru mai mare, majoritatea nu vor reduce nivelul de acarieni din praful de casa. Filtrele sistemelor de incalzire cu aer trebuie curatate si spalate des. 
La astmaticii sensibili la acarieni, cel mai eficient tratament este controlul mediului, iar precautiile alergice de mai sus s-au dovedit ca reduc semnificativ severitatea bolii si nevoia de medicatie simptomatica.

Masuri de precautie impotriva acarienilor
 Acarienii se dezvolta in medii umede, cu praf. Prin urmare, ar trebui luate urmatoarele masuri de mediu:
- Umiditatea din casa trebuie mentinuta cu mult sub 50%.
- Saltelele si pernele ar trebui sa fie acoperite cu huse impermeabile, cu fermoar.
- Lenjeria de pat trebuie spalata frecvent in apa fierbinte (55oC).
- In casele care sunt incalzite cu aeroterme, filtrele trebuie schimbate sau spalate frecvent, iar deschiderea conductei din dormitor trebuie etansata sau acoperita cu un filtru de bumbac.
- Daca este posibil, mocheta trebuie indepartata. Daca nu, curatarea si uscarea cu abur si aspirarea cu un aspirator de particule de inalta eficienta reduce cantitatea de acarieni care recircula in aer.
- Jucariile din plus sau cartile, trebuie indepartate sau puse in rafturi acoperite.

 

Alergenii produsi de gandaci

S-a constatat ca alergenii produsi de gandaci sunt un alergen major in locuintele din centrul oraselor si in alte locuri contaminate. Controlul depinde in primul rand de o intretinere buna a spatiului si de insecticide. Chiar si asa, deoarece gandacii par sa infesteze cladiri intregi, expunerea este greu de evitat.

 

Parul de animale

La pacientii care sunt sensibilizati la parul de animale, ideal ar fi ca animalul sa nu imparta spatiul cu persoana alergica. Pentru copiii mici cu risc crescut de a dezvolta alergie sau copiii care au demonstrat deja semne de boala alergica, chiar daca testarea cutanata la animalul in cauza poate fi negativa, ar trebui sa se aplice aceeasi regula. 
Alergenul de pisica produs de glandele sebacee din piele sunt particule aeropurtate de 2 pana la 4 µm care raman in aer pentru perioade lungi. Odata ce pisica a fost indepartata din mediul inconjurator, parul poate ramane pe covoare si in mobilierul tapitat pentru perioade lungi de timp. Familiile care aleg sa-si pastreze pisicile ar trebui sa spele animalul saptamanal in apa calda pentru a diminua incarcatura alergenica. Animalele trebuie tinute departe de dormitorul pacientului, iar rezervoarele, cum ar fi covoarele si mobilierul tapitat, trebuie indepartate. Saltelele trebuie acoperite cu huse impermeabile, cu fermoar.

 

Mucegaiul

Mucegaiurile interioare majore sunt Aspergillus si Penicillium, dar mucegaiurile exterioare (cum ar fi Alternaria si Cladosporium) patrund in mediul interior. Comun cu cresterea tuturor mucegaiurilor este nevoia de umiditate, iar sursele majore sunt subsolurile umede, slab ventilate, baile si bucatariile. Umidificatoarele centrale instalate in sistemele de incalzire cu aer pot ascunde cantitati majore de mucegai daca nu sunt intretinute corespunzator.
Daca se confirma sensibilizarea la mucegai, umiditatea trebuie mentinuta la un nivel scazut, pana la 35% daca este posibil, dar nu peste 50%. Precautiile includ ventilarea aerului in toata casa, in special in subsoluri si bai, indepartarea covoarelor din subsoluri sau din alte zone care au fost inundate, verificarea peretilor si identificarea infiltratiilor si indepartarea tapetului. Un dezumidificator sau un aparat de aer conditionat ar putea, de asemenea, sa scada umiditatea. Expunerea casei la lumina soarelui prin taierea copacilor si a ramurilor din jurul perimetrului poate scadea, de asemenea, umiditatea.

 

Polen

Este important sa fiti constienti de momentul aparitiei si disparitiei polenului care constituie alergenul principal din zona in care locuiti. In general, polenul de copac apar la inceputul primaverii pana la sfarsitul primaverii, polenul de iarba la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii si ambrozia la sfarsitul verii. Este important sa se faca diagnosticul nu numai prin istoricul clinic, ci si prin confirmare cu teste cutanate adecvate. Ocazional, pacientii care sufera de simptome clasice de alergie la polen pot fi, de asemenea, alergici la mucegaiuri care sunt, de asemenea, prezente in acea perioada a anului. Acarienii tind sa se dezvolte si in umiditatea primaverii, la sfarsitul verii si toamna, iar pacientii care sufera de o alergie la acarieni pot deveni mai reactivi. 
Polenul este mai abundent in aer la primele ore ale diminetii. Ferestrele casei trebuie tinute inchise in acest timp pentru a preveni patrunderea polenului in casa. Activitatile in aer liber trebuie planificate pentru a evita statul afara in timpul orelor de varf de polen. Pentru pacientii care sufera de simptome severe, poate fi justificata planificarea vacantelor in locatii in care polenul in cauza nu este la fel de abundent.

 

Iritantii

De multi ani a fost clar ca expunerea la fumul de tigara are un impact major asupra frecventei si severitatii alergiilor respiratorii. Pacientii trebuie sfatuiti sa renunte la fumat, iar parintii pacientilor cu alergii respiratorii ar trebui sa fumeze in afara casei si sa nu fumeze in masina.

Pe masura ce costurile energiei au crescut, a existat tendinta de izolare riguroasa a caselor si a locuintelor, in multe cazuri, de a incalzi casele cu sobe. Copiii care traiesc in case cu sobe cu lemne par sa sufere de mai multe infectii respiratorii. 
Hobby-urile, cum ar fi prelucrarea lemnului sau pictura, pot creste expunerea la iritanti toxici. In astfel de cazuri, circulatoarele de aer pot ajuta la eliminarea iritantilor din casa.

 

 

Bibliografie:

Zave Chad, Allergies in children, Paediatr Child Health. 2001 Oct; 6(8): 555–566., doi: 10.1093/pch/6.8.555, PubMed official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 10-04-2024

Produse din categoria Alergiile la copii : Principalii alergeni si masuri pentru a evita expunerea la acestia

Non-farma (16)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 10%
SniZtop, 30 de comprimate masticabile, Pharmalink

SniZtop, 30 de comprimate masticabile, Pharmalink

36,50 LEI 32,85 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Balsam impotriva alergiilor - Kids, 5 ml, HayMax

Balsam impotriva alergiilor - Kids, 5 ml, HayMax

43,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Lotiune mentolata MenthoTIS, 100 ml, Tis

Lotiune mentolata MenthoTIS, 100 ml, Tis

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sirop pentru copii Allerdep, 150 ml, Dr. Phyto

Sirop pentru copii Allerdep, 150 ml, Dr. Phyto

(1)
56,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Sirop pentru copii AlergoKids, 100 ml, Pro Natura

Sirop pentru copii AlergoKids, 100 ml, Pro Natura

13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 30%
Remediu pentru alergie - Pure, 5 ml, HayMax

Remediu pentru alergie - Pure, 5 ml, HayMax

(1)
43,50 LEI 30,45 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Remediu pentru alergie cu Lavanda, 5 ml, HayMax

Remediu pentru alergie cu Lavanda, 5 ml, HayMax

(1)
43,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 30%
Remediu pentru alergie cu Aloe Vera, 5 ml, HayMax

Remediu pentru alergie cu Aloe Vera, 5 ml, HayMax

(2)
43,50 LEI 30,45 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Phyto Alergin Emulgel, 40 g, Pro Natura

Phyto Alergin Emulgel, 40 g, Pro Natura

7,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 20%
Spray nazal impotriva alergiilor, 30 ml, Isomar

Spray nazal impotriva alergiilor, 30 ml, Isomar

(2)
27,50 LEI 22,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Mixtura mentolata+, 40 g, Vitalia

Mixtura mentolata+, 40 g, Vitalia

(2)
4,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Muguri de Coacaz Negru, 50 ml, Dacia Plant

Muguri de Coacaz Negru, 50 ml, Dacia Plant

(2)
19,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Spray nazal Nazomer Alergo Stop, 30 ml, Pro Natura

Spray nazal Nazomer Alergo Stop, 30 ml, Pro Natura

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Spray nazal Nazomer Alergo Stop, 50 ml, Pro Natura

Spray nazal Nazomer Alergo Stop, 50 ml, Pro Natura

(1)
9,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sirop cu miere Alergosin Junior, 100 ml, FarmaClass

Sirop cu miere Alergosin Junior, 100 ml, FarmaClass

15,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Aller-Care Childlife Essentials, 118 ml, Secom

Aller-Care Childlife Essentials, 118 ml, Secom

(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale